3 vinregioner som förändrar bilden av vad Sauvignon Blanc kan vara

Share Article

Sauvignon Blanc är inte en cool druva. Den är en klassiker, men den är inte cool.

Det beror delvis på att den har varit allestädes närvarande i flera årtionden. Sauvignon Blanc är den tredje mest populära vita druvsorten bland amerikanska konsumenter och finns överallt, från livsmedelsbutiker till romantiska romaner och doftljus. Sauvignon Blanc kommer från Nya Zeeland, Frankrike eller ibland Kalifornien och har en stark, splittrande smakprofil som är torr, fruktig, syradriven och välkänd som din handrygg.

Skulle du tro oss om vi sa att några av de mest spännande nya vita viner som dyker upp på amerikanska vinlistor är gjorda av ingen annan än Sauvignon Blanc?

För dagens vinkonsumenter, som i allt högre grad är millennials, är druvans utbredning inte ett försäljningsargument. Moderna vinentusiaster törstar efter variation och upptäckter, till glädje för vinproffs som listar druvor som Xinomavro och Timorasso bland de mest spännande vinerna i dag. Till och med New York Times kolumn ”Wine School”, som är en källa till klassisk vinkunskap, har under de senaste åren presenterat mindre kända sorter som Blaufränkisch och Godello.

Men på samma sätt som de moderna modefantasterna har återskapat mammajeans och jumpsuits för en ny generation, så återuppfinner tre europeiska vindistrikt nu Sauvignon Blanc. Dessa vinproducenter vänder på alla stereotypa föreställningar och ger ut smakprovocerande och nyfikenhetsskapande Sauvignon Blancs. Till och med de som föraktar de klassiska aromerna av grapefrukt och grönpeppar från Sauvignon Blanc kommer att tänka sig för två gånger innan de förringar druvan. Glöm vad du tror att du vet om denna klassiska druvsort; det finns en helt ny Sauvignon Blanc där ute.

Saint-Bris, Frankrike: Magert och edgy

Även om Bourgogne är det sista stället där man skulle kunna förvänta sig att hitta Sauvignon Blanc, ligger den norra Chablis-regionen faktiskt något närmare Sancerre än Beaune. Saint-Bris ligger strax sydväst om Chablis och delar det svala klimatet och de kalkstensrika jordarna från Kimmeridgian och Portlandia med sin granne.

Sauvignon Blanc har planterats i Saint-Bris sedan mitten av 1900-talet, men produktionen är mycket liten och motsvarar endast cirka 2 procent av Chablis planterade vingårdar. I dag är många av regionens främsta producenter också vinodlare av Chablis, från större företag som William Fevre och Simonnet-Febvre till hantverksmässiga odlare som Clotilde Davenne och Alice et Olivier de Moor.

Precis som Chablis skiljer sig från andra burgundiska regioner genom sin mineralbaserade stramhet, producerar Saint-Bris en av de mest skärande och linjära versionerna av Sauvignon Blanc. Aromatiken är högtonig och fräsch, med en sylvass syra som kan övertyga även de största syrahundarna. Kan du inte bestämma dig mellan Chablis, Muscadet och Sancerre för att kombinera ostron? Saint-Bris Sauvignon Blanc kombinerar de bästa egenskaperna från alla tre.

Friuli-Venezia Giulia, Italien: Lustfyllt med balans

När druvsorten kommer in i den norditalienska regionen Friuli-Venezia Giulia släpper vi ”Blanc” för att i fortsättningen bara vara känd som ”Sauvignon”.

Det kan tyckas märkligt att en region som är känd för inhemska sorter som Friulano och Schioppettino specialiserar sig på superlativ Sauvignon (Blanc), men regionen har också fantastiska internationella planteringar. Vissa kultförklarade friulanska Merlot-viner säljs till exempel för 200-300 dollar. Lägg till detta att Friuli-Venezia Giulia är en av de mest orörda regionerna för produktion av vita viner – med svala alpina vindar som möter solig Adriatisk värme – och det är logiskt att regionen producerar några av de finaste Sauvignon-uttrycken som finns.

Friulian Sauvignon är en riktig kontrast. Rikligt med solsken skapar viner med koncentration och fyllighet, men de syraframkallande, svala nattemperaturerna och ponca-jordmånen ger ryggrad, som en korsett. Regionens sauvignon blanc-viner kan vara ek- eller stållagrade, blandade eller sorterade. I allmänhet tenderar friulisk sauvignon blanc att vara bred, fruktframträdande och mindre grön, med kryddiga, mineraliska accenter och en iögonfallande syra.

Steiermark, Österrike: Långlivad och komplex

Det ironiska med österrikisk sauvignon blanc är att medan Österrike nästan alltid är synonymt med Grüner Veltliner eller Riesling, har man i landets södra Steiermark producerat sauvignon blanc i århundraden. Sauvignon blanc introducerades av ärkehertig Johann i början av 1800-talet och odlades lokalt och experimentellt i årtionden, och är nu regionens signatursort.

De varierande jordarna, de skarpa sluttningarna och det varma, fuktiga klimatet gör det svårt att fastställa en enda stil för Steiermarks sauvignon blanc, men det är kanske just det som gör regionen så spännande. Unga ”Klassik”-avsmakningar är fräscha, syredrivna och aromatiska, likt en rikare fruktig Sancerre. Reservcuvéer ”Lagen” från en enskild vingård kan vara rika, koncentrerade och strukturerade, och de vinner regelbundet över älskare av chardonnay, chenin blanc eller vit Rioja. De bästa vinerna är komplexa och långlivade och kan till och med mäta sig med några av världens bästa sauvignon blanc-viner.

Det skulle vara felaktigt att kalla Steiermarkens sauvignon blanc för en lycklig medelväg mellan Frankrike och Nya Zeeland, även om den har egenskaper från båda. Frukten är kraftigare och de gröna noterna är mindre, men konsistensen är silkeslen och elegant. I själva verket har amerikanska vindrickare förmodligen bara börjat ta en titt på det rika utbudet av sauvignon blanc från Steiermark, vilket innebär att det bara finns mer att upptäcka.

Avslutningsvis

Samtidigt som vindrickare söker spänning och upptäckter i sina viner idag, försöker de kategorisera vanliga druvsorter i pålitliga arketyper. Det finns något betryggande i att ta fram en pinot noir som alltid kommer att vara mjuk och saftig, eller en sauvignon blanc som alltid kommer att vara krispig och uppfriskande.

Men detta sätt att tänka kan stänga oss för nya stilar av en gammal druva eller skapa onödiga fördomar mot viner som vi kommer att älska bara på grund av sortstereotyper. Även de vanligaste druvorna kan överraska – vi måste bara vara redo och villiga att testa.

You might also like

#Mindey

@mindey